Nytt år – ny meg?

Januar er her igjen, og nok en gang leser vi en haug av overskrifter om hvordan gå raskest mulig vekt. Det er mye snakk om hvordan man skal bli kvitt julekiloene og hvilke råvarer som er mest effektive for å gå ned i vekt. Men er dette egentlig matnyttig? Fungere alle tips og triksene det blir skrevet om i media?

De fleste overskriftene er laget kun for å selge. Teksten bak disse overskriftene handler som regel om en solskinnshistorie og noen mennesker som har tatt noen ekstreme valg, enten det gjelder kosthold, trening eller begge deler. Noen få mennesker har vilje av stål og klarer å gjennomføre ekstreme opplegg for så å holde vekten nede i etterkant. For den generelle befolkningen er dette sjelden en god løsning.

Når man skal gjøre endringer på kosthold og livsstilen sin er det veldig viktig å se på hvordan hverdagen din er i dag. Hater du fysisk aktivitet er det kanskje ikke realistisk at du skal komme deg på høyintensitetstrening 5 ganger i uka? Eller om du ikke får i deg mer enn 0-1 porsjon frukt eller grønt om dagen i dag er det ikke realistisk å få i seg 5 porsjoner hver eneste dag resten av livet.

Er man godt i gang med en livsstilsendring kan det fortsatt være vanskelig å komme tilbake på rett sport etter en annerledesperiode. Etter jul sitter mange fortsatt igjen med fulle skuffer og skap med både julekaker og godteri. Jo fortere du er tilbake i de gamle vanene dine – jo fortere får du selvfølgelig resultater, men alt må ikke skje på en dag! Har det sklidd litt ut i ferien går det helt fint å bruke en ukes tid på å komme tilbake til de gode vanene.

Her er våre tips for å komme inn i gode vaner igjen:

  • Sett realistiske mål og ikke gap over for mye på en gang. Vil du bli mer aktiv, så legg på en økt eller to på toppen av det du gjør i dag. Ikke forvent at du kommer til å trene hver dag. Har du et mål om å spise mer frukt og grønt så begynner du med å legge til litt mer en det du spiser i dag. Et fint sted å starte er å legge til noe frukt eller grønt til hvert måltid. Det trenger ikke å være en hel porsjon, men lær deg til at et måltid skal ha noe frukt eller grønt i seg
  • Hva kan du legge til kostholdet ditt? Fokuser mer på hva du kan legge til i kostholdet ditt og ikke bare hva du må spise mindre av. Legger du til gode, sunne råvarer vil det også ta opp mer plass, og det vil være mindre plass til de mer sunne matvarene. Det har også en mer positiv kling til seg, enn å hele tiden måtte tenkte på alt du skal fjerne fra kostholdet.
  • Alt er bedre enn ingenting. Får du bare trent 20 minutter? Eller ble det en gåtur istedenfor en tur på senteret? Det er uansett mye mer enn om du hadde sittet hjemme på sofaen. Fikk du bare spist 300 gram frukt og grønt en dag? Null stress, da prøver du bare å spise litt til dagen etter. Det er ingen som klarer å gjøre alt perfekt hele tiden, uansett hvor mye man prøver.
  • En utskeielse velter ingen lass. Spiste du litt mer snop enn planlagt en kveld, eller ble det kanskje et glass eller to glass bobler mer enn tenkt? Det viktigste er at du er tilbake i gode vaner dagen etter og ikke spiser opp de siste godteribitene eller drikker det siste glasset som var igjen i flasken.
  • Skill mellom hverdag og helg. Det skal være forskjell på maten man spiser i hverdagene og i helgen. Det er ikke meningen at man skal spise luksusmiddager hver eneste dag. Det betyr ikke at hverdagsmiddagen må være kjedelig og døll. Gjør den fargerik og spis mat som er i sesong! Spar heller de ekstra gode middagene til fredag-og lørdagskvelden, så smaker det også ekstra godt. Hverdagskosen har også blitt en altfor stor del av kostholdet vårt. Det er ikke meningen at vi skal spise godter i snacks 4-5 ganger i uken. Tilgjengeligheten av godteri og snacks er større enn aldri før, så man må ta et aktivt valg for at det ikke blir for mye av det ila uken.
  • Team opp med noen eller fortell det høyt til de rundt deg. Ved å gjøre det sammen med noen er det vanskeligere å lure seg unna, eller være uærlig med seg selv. Forteller du det til de rundt deg vil de kanskje la vær å tilby deg snacks og søtsaker på besøk osv.
  • Sett enkle regler for deg selv, og legg sakte men sikkert til fler. Hva med å starte med at alle måltider skal inneholde noe frukt eller grønt? Og når dette sitter kan du bytte ut noe med en hel porsjon. Eller at du bare skal drikke 1 glass brus om dagen? Og etterhvert kan du bytte ut et glass om dagen til annenhver dag, før kun helg.

Vi i Kosthjelpen hjelper deg gjerne på vei til en sunnere hverdag. Det er selvfølgelig mulig å velge kun kostveiledning uten å benytte seg av måltidene våre. Kontakt oss i dag, så finner vi ut hvordan vi kan hjelpe deg på en best mulig måte!

Slide

Copyright 2023 © Kosthjelpen AS // Webdesign: InHouse

Handlekurv0
Du har ikke bestilt noe ennå!