Byggrynsgrøt

bilde av byggrynsgrøt

Alle kjenner til den gode gamle havregrøten. Den er kjapp, enkel og tilbrede og full av gode næringsstoffer. En litt mer ukjent lillebror til havregrøten er byggrynsgrøt. Bygg er det kornet vi dyrker mest av i Norge, selv om vi ikke bruker så altfor mye av det til mat. Bygg er stappfull av god næring som kostfiber, proteiner og antioksidanter. Kornet har et høyt innhold av fibertypen beta-glukan. Dette kostfiberet bidrar til å redusere kolesterolet, bedrer tarmfunksjonen og samt reduserer risikoen for visse krefttyper. Vi burde derfor inkludere mer bygg i kosten vår!

Byggrynsgrøt tar litt lengre tid å lage enn vanlig havregrøt, men den holder seg godt i kjøleskapet noen dager. Det betyr at lager du denne porsjonen på søndag har du frokosten klar for hele uken.

Du trenger (4-5 porsjoner):

  • 2 dl. byggryn bløtlagt over natt (helst 6-5 timer)
  • 1 dl havregryn
  • 7 dl ekstra lett melk
  • 3 dl vann
  • 1/2 ts salt
  • Topping etter ønske

Slik gjør du:

La byggrynene trekke i vann over natten. Sil av alt vannet og ha alt i en kjele sammen med melk, vann og salt. Kok opp og kok på medium varme i 20-25 minutter. Rør litt underveis. Hell i havregryn og kok videre i 5-10 minutter. Når du har fått en tykk grøt er den ferdig, juster eventuelt med mer væske til ønsket konsistens.

Forslag til topping:

  • Mager vaniljekesam
  • Karamelliserte epler
  • Bær, både friske og frosne er gode her
  • Kanel og sukrin gold
  • Mager cottage cheese
Slide

Copyright 2023 © Kosthjelpen AS // Webdesign: InHouse

Handlekurv0
Du har ikke bestilt noe ennå!