Dette er informasjon til deg som bruker medisinen Marevan. Du får Marevan fordi legen mener du har økt risiko for å få blodpropp.
Marevan er en blodfortynnende medisin og virker ved å blokkere effekten av vitamin K. Vitamin K kan påvirke blodets evne til å koagulere seg eller levre seg. Det er derfor viktig å være bevisst på kostholdet ditt dersom du går på Marevan.
Du bør unngå større endringer i mengden vitamin K i maten du spiser siden Vitamin K i maten påvirker marevaneffekten.
Dersom du spiser mye av matvarer med høyt innhold av vitamin K bør du snakke med din lege om dette. De matvarene som inneholder mest vitamin K er de mørkegrønne grønnsakene. Du trenger ikke å unngå disse matvarene, men være bevisst på mengden. Målet er å ha et mest mulig stabilt inntak.
Under ser du eksempler på porsjoner som inneholder omtrent samme mengde vitamin K:
- Ca 4-5 dl bladsalat (ruccola, Romanesco, etc)
- Ca 1 dl kokt spinat (fersk eller frossen)
- Ca 2-3 dl kokt kål
- Ca 1,5 dl kokt brokkoli
- Ca 5-8 kokte rosenkål
- Ca 1-1,5 dl kokt grønnkål
- Ca 2 dl blomkål
Her ser du eksempler på grønnsaker med høyt innhold av vitamin K
- Bladsalat som Romano og Ruccola
- Broccoli
- Grønnkål
- Kål
- Nesler
- Rosenkål
- Spinat
- Surkål
Kilde: LHL.no