Bruker du Marevan?

Dette er informasjon til deg som bruker medisinen Marevan. Du får Marevan fordi legen mener du har økt risiko for å få blodpropp.

Marevan er en blodfortynnende medisin og virker ved å blokkere effekten av vitamin K. Vitamin K kan påvirke blodets evne til å koagulere seg eller levre seg. Det er derfor viktig å være bevisst på kostholdet ditt dersom du går på Marevan.

Du bør unngå større endringer i mengden vitamin K i maten du spiser siden Vitamin K i maten påvirker marevaneffekten.

Dersom du spiser mye av matvarer med høyt innhold av vitamin K bør du snakke med din lege om dette. De matvarene som inneholder mest vitamin K er de mørkegrønne grønnsakene. Du trenger ikke å unngå disse matvarene, men være bevisst på mengden. Målet er å ha et mest mulig stabilt inntak.

Under ser du eksempler på porsjoner som inneholder omtrent samme mengde vitamin K:

  • Ca 4-5 dl bladsalat (ruccola, Romanesco, etc)
  • Ca 1 dl kokt spinat (fersk eller frossen)
  • Ca 2-3 dl kokt kål
  • Ca 1,5 dl kokt brokkoli
  • Ca 5-8 kokte rosenkål
  • Ca 1-1,5 dl kokt grønnkål
  • Ca 2 dl blomkål

Her ser du eksempler på grønnsaker med høyt innhold av vitamin K

  • Bladsalat som Romano og Ruccola
  • Broccoli
  • Grønnkål
  • Kål
  • Nesler
  • Rosenkål
  • Spinat
  • Surkål

Kilde: LHL.no

Slide

Copyright 2021 © Kosthjelpen AS // Webdesign: InHouse