Hvorfor skal vi spise mer fisk?

Et av kostrådene våre er som følger: «Man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne bruke fisk som pålegg. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon. Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.»

Selv om Helsemyndighetene skal komme med oppdaterte kostholdsråd ila. 2023 er det ingen grunn til å tro at de vil fjerne rådet om å spise nok fisk. Samtidig med dette går inntaket av fisk i Norge nedover. Bare siden 2015 har det gjennomsnittelige inntaket av fisk i Norge gått ned med 10-12%.

Hvorfor maser vi alltid om at du skal spise mer fisk? Det er det flere grunner til. Store studier viser at et stort nok inntak av fisk, fiskeolje og omega-3 fettsyrene EPA og DHA som man finner spesielt i fet fisk kan redusere risikoen for å dø av hjertesykdom. I hvit fisk finner man viktige næringsstoffer som jod og selen, som vi nordmenn får i oss altfor lite av i dag. Jod er spesielt viktig for skjoldbruskkjertelen og dens evne til å produsere nok hormoner. Dette kan igjen påvirke stoffskiftet vårt, da det er disse hormonene som styrer stoffskiftet vårt. Det er derfor viktig å få i seg både fet fisk og hvit fisk da de har så ulike egenskaper.

Skalldyr og annen sjømat går ikke inn under samme kategori som fisk når det kommer til rådet om 300-450 gram fisk i uken. Dette på tross av at det har et veldig likt innhold som hvit fisk med et lavt innhold av fett samt høy på protein, vitamin B, selen, jod og kalsium. Med andre ord er det bare å nyte nydelig skalldyr og annen sjømat som er i sesong nå og utover!

Fra et vektnedgangsperspektig er det fordelaktig å øke inntaket av hvit fisk. Dette er på grunn av to av egenskapene: det lave innholdet av fett og kalorier samt det høyet innholdet av proteiner. Dette gjør at du kan spise et relativt stort volum med mat uten å spise for mange kalorier. Samtidig vil det høye innholdet av protein gjøre at du holder deg mett lenge.

For å nå målet om 300-450 gram fisk i uken så kan det være lurt å spise fisk til flere måltider enn kun middag. Ha makrell i tomat eller en fiskekake på skiva, lag tunfiskrøre som pålegg eller fyll i wraps. Røkelaks er også en gjenganger på frokostbordet i helgen. Fisk kan også varieres i evigheten til middag. Noe av det viktigste for å få i seg nok er å planlegge, og bruk kreativiteten din så du finner gode måltider som passer deg og dine! Vi har flere gode oppskrifter med fisk i HER.

Slide

Copyright 2023 © Kosthjelpen AS // Webdesign: InHouse

Handlekurv0
Du har ikke bestilt noe ennå!