Like viktig som å gå ned i kilo, er det å gå ned i cm rundt midjen.
Kristina er nå inne i sin 8. uke på trinn 1 med Kosthjelpen. Hun har gått ned i visceralt fett, som er et av de viktigste helseparameterne. Å gå med høyt visceralt fett over langt tid øker faren for livsstilsrelaterte sykdommer som blant annet høyt blodtrykk, høyt kolesterol og hjerte-kar sykdommer samt diabetes type 2. Det viscerale fettet er knyttet til kostholdet, og måltidene fra Kosthjelpen bidrar til å redusere midjemålet. Kristina har allerede merket at buksene som tidligere var altfor stramme rundt mage, rumpe og lår trenger belte. Hun har nå gått ned hele 7 cm rundt midjen.
Hvorfor er midjemål viktig?
Midjemål kan si noe om det helseskadelige viscerale fettet og er noe du selv kan måle hjemme. Finn midtpunktet mellom øverst på hoftekammen og det nederste ribbeinet. Mål rundt magen gjennom dette punktet på begge sider.
For kvinner skal dette tallet være under 80 cm. og for menn skal dette tallet være under 94 cm.
Kristinas hverdag
Store, internasjonale studier om vektnedgang viser at over 90% av deltagerne går opp i vekt igjen etter et vekttap. Dette er det forskjellige årsaker til. En av årsakene kan være at det skjer ting i livet som det er vanskelig å håndtere, som for eksempel sykdom, kjærlighetssorg, mobbing, stress og andre større eller mindre endringer i hverdagen. I disse periodene er det lett å falle tilbake i gammelt mønster.
Kristina har hatt en del utfordringer på hjemmefronten i det siste. Sykdom i nær familie gjør at hun kjenner på behovet for å småspise og kose seg. Dette er noe vi alle kan kjenne oss igjen i når vi står i krevende situasjoner og er en naturlig del av det å være menneske. Målet er nå at Kristina skal komme seg gjennom denne perioden og fortsette vektnedgangen. Hun vil møte vanskelige perioder senere i livet, men nå med større selvtillit og trygghet på at hun faktisk kommer seg gjennom uten å ty til uhensiktsmessig spising.
Tilbakemeldinger fra Kristina er at hun syns det har vært fint å være i Trinn 1. Da vet hun til en hver tid hva hun skal spise og hun har det tilgjengelig. Dette har bidratt til både mindre småspising og behov for kos. I tillegg har hun sluppet å bruke tid på handling. Dette bidrar også til å unngå fristelser og kjappe måltidsløsninger.
En annen motivasjon til å fortsette med Kosthjelpen er at det er tydelig at klær som tidlig satt stramt rundt mage, rompe og lår, nå sitter betydelig løsere. Hun føler seg også mye bedre.
Kristina har nå startet i en fase mellom trinn 1 og trinn 2. Hun spiser middag fra Kosthjelpen i ukene mens hun I helgene spiser sammen med samboeren Det er spesielt fredagstacoen som er viktig for henne, og vi har hjulpet henne med å gjøre tacoen sunnere og mindre kaloririk.
Taco:
Bytt ut:
- Kjøttdeig med 100 gram karbonadedeig
- Rømme ut med drømmelett eller mager kesam
- Ost med 1-2 ss lettost
- Tortilla med 1-2 vanlig lomper
- Øk mengde grønnsaker
- Lag guacamole med oppskriften til Kosthjelpen – se oppskrift under
- Lag Kosthjelpens salsa, se oppskrift under.
Kosthjelpens salsa til Taco (4 porsjoner)
- 10 stk. cherrytomater
- 1 hvitløksfedd revet/hakket
- ½ rødløk
- Chilli etter smak
- Salt og pepper etter smak
- 1 neve koriander
- Saften av ½ lime
- Litt sukker for å balansere smaken, om ikke tomatene allerede er søte
Finhakk alle ingrediensene og bland godt. Du må gjerne la salsaen stå 15-20 minutter før servering.
Kosthjelpens Guacamole med mindre kalorier (4 porsjoner):
- ½ avocado
- 100 gram kokte selskapserter
- 1 fedd hvitløk
- Salt og pepper
- Rødløk
- Lime
- 2 cherrytomater, hakket.
Mos alle ingrediensene, utenom tomatene, med en gaffel eller stavmikser. Smak til med salt, pepper og lime. Tilsett tomatene, og server.