NNR 2023 – Nordic Nutritional Recommendations

Hvis du er fulgt litt med i media de siste ukene, spesielt sosiale medier for de som er litt inni ernæringsbobblen, har det vært mye snakk om en spesifikk rapport i det siste. Forrige uke kom den oppdaterte rapporten med kostråd for de nordiske landene. Merk at dette kun er hovedrapporten, som Helsemyndighetene nå skal bruke for å lage nye kostholdsråd for befolkningen. Denne gangen har de også inkludert miljøaspektet, så denne rapporten forteller deg hvordan man bør spise for best mulig helse og miljøavtrykk. Dette er råd som ikke tar hensyn til individuelle behov og preferanser, så det er også viktig å tenke på at dette kun er anbefalinger, så må man tilpasse rådene slik at det passer.

Det er også vært mye snakk om denne rapporten fordi de ikke har inkludert ultraprosessert mat. Vi vet i dag at mye ultraprosessert mat bl.a. kan gi en negativ endring i tarmfloraen vår, og at denne typen mat derfor bør begrenses. Dette kommer derfor i tillegg til rådene fra denne ekspertgruppen.

Ikke overraskende blir vi igjen anbefalt om å kutte ned på rødt-og bearbeidet kjøtt. Tidligere anbefaling var 500 g rødt-og bearbeidet kjøtt i uken, nå er anbefalingen 350 gram i uken. Dette er anbefalt både med tanke på helse og miljø. Det er kjøtt fra dyrene storfe, svin, sau og geit som går under kategorien rødt kjøtt. Bearbeidet kjøtt er som regel tilsatt salt, røkt eller behandlet med diverse stoffer for å øke holdbarhetstiden.

Det er ikke anbefalt å øke inntaket av fugl og fjærkre selv om man skal redusere mengden rødt kjøtt. Denne typen kjøtt skal man aller helst erstatte med belgfrukter, bønner og linser. Poteten er også endelig tilbake i anbefalingene, så denne er igjen anbefalt å spise mer av i ubearbeidet form! Det betyr i hovedsak kokt eller ovnsbakt (minimalt med bruk av olje).

Anbefalingen om frukt og grønt har økt fra 500g/dag til 500-800g/dag. Dette vil være en stor utfordring for mange, da det er veldig få i Norge som klarer å følge den forrige anbefalingen. Her kreves det god planlegging for å nærme seg målet hver eneste dag, og alt teller! Et tips er å spise frukt eller grønt til hvert eneste måltid, og skulle du bli litt sulten mellom måltidene så klinker du til med litt frukt og grønt da også!

Vi må også øke inntaket vårt av fisk og fullkorn da dette har vært altfor lavt de siste årene. Det er fortsatt anbefalt både rød og hvit fisk, men spesielt inntaket av hvit fisk har vært redusert de siste årene. Hvit fisk er en av våre viktigste kilder til selen og jod, som er spesielt viktig for kvinner. Fullkorn er vår viktigste kilde til fiber, som er viktig for mage-tarm floraen vår i tillegg til å stabilisere blodsukkeret vårt. Fiber er mat for de gode bakteriene, og de vil aller helst ha fiber fra så mange ulike kilder du klarer å spise i løpet av en uke!

Rapporten konkluderer også med at man burde kutte alkoholen helt for optimal helse. Dette blir da et av punkene som blir urealistisk for de fleste, men kanskje man kan redusere mengden med et glass eller to i uken? Denne anbefalingen kommer av at de nå mener de negative konsekvensene av å drikke alkohol er større en de eventuelle fordelene et glass rødvin i ny og ne kan ha. Det er også viktig å begrense inntaket av salt og sukker, men dette er vel ikke noe nytt for noen av oss nå.

Rapporten nevner også viktigheten med å ha en god balanse mellom energiinntak og -forbruk. Dette blir ikke snakket stort om når man nevner kostholdsrådene våre, men det er selvfølgelig et viktig punkt. Norge bruker store summer på å behandle sykdommer som en følge av overvekt og inaktiv livsstil, og vi må bli mye flinkere på å forebygge istedenfor å kun tenkte på behandling.

Slide

Copyright 2023 © Kosthjelpen AS // Webdesign: InHouse

Handlekurv0
Du har ikke bestilt noe ennå!