Praktiske tips til deg som skal begynne på Kosthjelpen

Vi har prøvd å gjøre Kosthjelpen så enkelt som overhodet mulig for deg som skal ned i vekt eller jobber med å stabilisere vekten. Ved at du får alle måltidene du skal spise helt ferdig laget får du allerede mye hjelp til å unngå fristelser. Utover dette har vi noen tips til deg som kan hjelpe deg på veien til en sunnere livsstil. Dette er gode strategier for deg som skal ned i vekt, uavhengig om du begynner på Kosthjelpen eller ikke. 

Rydd i skuffer, skap, kjøleskap og fryser

  • I det du bestemmer deg for at du skal begynne på Kosthjelpen eller ta noen grep i kostholdet ditt er det lurt å rydde i alt du har av skuffer, skap og kjøleskap. Start når du er mest motivert, så er veien videre enklere. Kvitt deg med fristelser og matvarer du ikke skal spise i hverdagen. På denne måten er ikke fristelsene like lett tilgjengelig og dermed lettere å unngå. Når helgen kommer kan du kjøpe inn akkurat den mengden du skal ha, så unngår du også overspising. Samtidig får du en god oversikt over hva du faktisk har av matvarer i hjemmet, og hva du eventuelt mangler. På denne måten vil det være enklere å planlegge og handle inn til alle måltidene dine. 

Teflonpanne

  • Gå til innkjøp av en god teflonstekepanne. På denne måten vil du enkelt kunne redusere mengden fett du bruker når du steker maten din. Å redusere mengden fett i et måltid er for mange en enkel samt effektiv måte å redusere den totale mengden energi i det enkelte måltidet. Råvarer som kjøtt—og fiskestykker kan man også steke på en bit bakepapir oppi stekepannen. På denne måten får du en stekeskorpe samtidig som det ikke krever noe fett overhodet. Fett er det næringsstoffet med flest kalorier per gram, så for deg som skal ned i vekt kan det være lurt å være obs på dette. 

Bruk stekeovnen

  • En annen måte og spare litt energi på er å bake ting i ovnen istedenfor i en stekepanne. Her trengs det minimalt med fett og du sparer derfor en god del energi. Bakte grønnsaker både smaker annerledes og har en annen konsistens enn kokte/stekte grønnsaker, så dette gir også en god variasjon til måltidene. 

Lag magre dressinger

  • Fete dressinger og sauser er en skjult energibombe for mange. Det er derfor lurt for deg som skal ned i vekt å kutte ned på dette. Dette vil redusere den totale mengden energi i måltidet uten å redusere næringsinnholdet. Er man smart med hva man bruker istedenfor dressing kan man tilføre mange gode næringsstoffer. Bruker man mager kesam, drømmelett eller yoghurt naturell som base får du inn en god proteinkilde. Tilsett det du ønsker av krydder og hvitløk, så får du en næringsrik dressing. 

Handle inn alt du trenger for uken.

  • Du spiser det du har i hus, og du unngår letter alt du ikke har i hus. Det betyr at det er viktig at du planlegger allerede før handleturen. Pass på at du kjøper tilstrekkelig med frukt og grønnsaker slik at du alltid har det tilgjengelig, både som en del av middagen, tilbehør til lunsjen eller som et mellommåltid. Frukt og bær er også en super erstatter for godteri om man skulle ha lyst på noe søtt på kvelden. Bli flink på å variere typen du kjøper, både når det gjelder frukt og grønt. Slik unngår du å spise deg helt lei på visse råvarer.

Kjøp mindre porsjoner 

  • En livsstilsendring betyr ikke at du skal kutte ut alt som er godt for alltid. Alle matvarer kan inngå i et sunt kosthold, alt avhenger av mengden du spiser og hvor ofte du spiser det. For å få bedre kontroll over mengden du spiser er det veldig lurt kjøpe de mindre porsjonspakningene av de kaloririke matvarene. Det gir helt fint å kose seg med litt sjokolade på lørdagskvelden, men kjøper du en plate på 200 gram er sannsynligheten også stor for at du spiser 200 gram. Kjøper du en 50 gram eller 100 grams sjokolade vil det også være det eneste du spiser, og kanskje oppdager du også at kroppen er fornøyd med en mindre mengde. 

Bruk venner, kjente eller annet helsepersonell som støtte

  • Vi i Kosthjelpen vil gjøre det vi kan for å hjelpe deg ned i vekt. Vi er veldig opptatt av tett oppfølging da vi vet dette kan være avgjørende for mange for å få til en endring. Utover å bruke oss i Kosthjelpen som støtte kan det være lurt å snakke med dine nærmeste, de du bruker mest tid med eller har mest kontakt med i hverdagen. Slik kan de støtte deg og bidra til motivasjon nå som du skal gjøre endringer i kostholdet ditt. Kanskje de serverer litt ekstra grønnsaker til middagen du spiser med de, eller dropper å tilby porsjon nummer to med dessert som det er så enkelt å si ja til. For mange kan det og så være lettere å holde seg til det man skal når andre vet hva en prøver på. Det er kanskje ikke så gøy å falle tilbake i gamle rutiner når det er flere utover deg selv som vet at du prøver å gjøre endringer? 

Sett av tid til søvn

  • Søvn er ekstremt viktig når man skal ned i vekt. Dette er noe som mange glemmer oppi alle andre valg man må ta i løpet av en slik livsstilsendring. Søvn på prioriteres og om man ikke virkelig går inn for å sove nok timer vil de aller færreste klare det. Når man sover lite er det mye enklere å velge kjappe løsninger rundt måltidene, samt småspise både sunt og usunt mellom måltidene eller på kvelden. De fleste voksne har et behov på 7-9 timer søvn per natt.

Ting tar tid

  • Kanskje noe av det aller viktigste du kan gjøre i denne prosessen er å huske på at ting tar tid. Du har ikke lagt på deg mange kilo over natten, og du vil heller ikke gå ned mange kilo over natten. Ved å allerede ved start sette deg et lengre tidsperspektiv vil det være enklere å opprettholde motivasjonen underveis og ikke minst nå de målene du setter deg. Det vil komme perioder hvor ting kan stoppe litt opp eller ta litt lengre tid enn før, og ved å være forberedt på dette på forhånd vil du kunne takle det bedre når det kommer.
Slide

Copyright 2023 © Kosthjelpen AS // Webdesign: InHouse

Handlekurv0
Du har ikke bestilt noe ennå!